Suomalaisten kuntien pinta-alat ja alueiden väestötiheys vaihtelevat suuresti. Vuonna 2021 Suomessa on yhteensä yhteensä 309 kuntaa, joista 107 käyttää itsestään kaupunki -nimitystä, ja j202 kuntaa käyttää kunta-nimitystä. Maan asutus on pääosin keskittynyt eteläisiin osiin sekä kaupunkialueille, joissa elää yhteensä yli 72% koko maan väestöstä. Suomen väestötiheys on muihin Euroopan maihin verrattuna erittäin harva. 1.1.2019 mitattuihin tietoihin perustuen Suomen väestötiheys oli 18,2 asukasta/km², kun taas Euroopan keskimääräinen väestötiheys oli 117 asukasta/km². Meillä on siis tilaa missä asua.
Lue Tiesitkö, että kaupungitkin ovat kuntia? – artikkeli
Kuntien pinta-alat
- Pienin kunta on Kauniainen 6,0 km²
- Suurin kunta on Inari 17 334 km²
- Kuntien mediaani on 752 km², eli puolet kunnista ovat pienempiä ja puolet suurempia
Katso kaikkien kuntien pinta-alat Maanmittauslaitoksen sivuilta
Väestötiheys maakunnissa
Uusimaa on Suomen tiheimmin asuttu maakunta. Uudella maalla asuu keskimäärin 184 asukasta neliökilometrillä. EU-maista Uusimaan väestötiheyttä muistuttavat eniten Italia ja Sveitsi, joissa asuu noin 200 asukasta/km². Suomen harvimmin asutussa maakunnassa, Lapissa, yhdellä maaneliökilometrillä asuu keskimäärin vain 1,9 ihmistä. Kainuun maakunnassa asukasmäärä on myöskin vain 3,6 ihmistä per neliökilometri.
Suomi on täynnä toinen toisistaan poikkeavia alueita. Erilaisuus on rikkautta. Tutustu Suomen maakuntiin.
Väestötiheys kunnissa
Arvatenkin Suomen tiheimmin asuttu kunta on pääkaupunkimme Helsinki. Helsingin väestötiheys on 3025 asukasta / km². Yli tuhannen asukkaan asukastiheyteen yltää lisäksi vain kolme kuntaa:
Kauniainen, 1632 asukasta/km²
Kerava, 1184 asukasta/km²
Järvenpää, 1156 asukasta/km².
Harvimmin asutut kunnat ovat puolestaan Utsjoki, Enontekiö ja Savukoski, joissa asuu keskimäärin vain 0,2 asukasta/km².
Lähde, Kuntaliitto ja Wikipedia
Siirry blogiin tai tutustu henkilökuviin maaseudulta
Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. Its always exciting to read through content from other authors and use something from other web sites.