UPM Verlan tehdasmusea, Verla, Kotka
– Visit Lake Korpijärvi
Logistiikan, meren ja metsien Kymenlaakso
Kymenlaakson maakunta sijaitsee Kaakkois-Suomessa, Suomenlahden rannalla, pääkaupunkiseudun ja Venäjän rajan välissä. Nimensä maakunta on saanut sen läpi virtaavasta Kymijoesta. Sijainti ja luonto ovat luoneet lähtökohdat maakunnan kehittymiselle. Kymenlaakson menestys perustuukin pitkälti metsäteollisuuden ja liikenteen osaamiseen sekä Venäjän lähialueen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Pohjois-Kymenlaakson erämaaluonto, Kymijoki, Etelä-Kymenlaakson merialue saaristoineen sekä metsäteolliseen historiaan nojautuva rakennettu kulttuuriympäristö kuvastavat maakunnan monipuolisuutta ja ympäristön rikkautta.
Kymenlaakson elinkeinorakenne
Kymenlaakso on sijaintinsa johdosta Suomessa ainutlaatuinen logistiikan keskus. Maakunnassa sijaitsevat Suomen suurin yleissatama HaminaKotka Satama Oy sekä Kouvolan rautatie- ja maantieterminaali (RRT), jotka molemmat ovat osa Euroopan laajuista TEN-T liikenneverkoa.
Logistiikan lisäksi yksi maakunnan merkittävimpiä aloja on metsäteollisuus. Se on alan rajun rakennemuutoksen jälkeen uudistunut onnistuneesti. Alalla on siirrytty paperintuotannosta yhä enemmän kierrätettävien ja muovittomien pakkaus- ja kartonkituotteiden valmistukseen sekä biotuotteiden jalostamiseen. Maakunnasta löytyy myös maailmanluokan tasoinen metalliteollisuuden osaaminen sekä suunnittelussa, että valmistuksessa.
Maakunnasta löytyy Suomen ainoa Googlen palvelinkeskus. Tänä päivänä yhtiön investoinnit ylittävät 2 Mrd euroa. Investointi tukee vuosittain suoraan tai välillisesti noin 4300 työpaikkaa.
Fintoil Oy:n rakentaa raakamäntyöljyä jalostavan tuotantolaitoksen Haminan satamaan sekä UPM on suunnitellut miljardiluokan biojalostamohanketta Kotkan sataman alueelle.
Kymenlaakson luontomatkailu ja virkistys
Matkailu on yksi Kymenlaakson vahvoja vetovoimatekijöitä. Meri, saaristo, Kymijoki ja kolme kansallispuistoa luovat hyvät lähtökohdat luontomatkailun kehittämiselle. Kymenlaakson on kuvattu olevan kuin Suomi pienoiskoossa. Repoveden upea, laaja kansallispuistoalue sekä eteläisessä Kymenlaaksossa saaristossa sijaitseva Itäisen-Suomenlahden kansallispuisto sekä Pyhtäällä Valkmusan kansallispuisto. Näiden lisäksi Kymenlaaksosta löytyy runsaasti erilaisia luonto- ja virkistyskohteita.
Lähde, Kymenlaakson liitto
Kymenlaakson kartta
Kymenlaakson kunnat
KymenlaaksoN KAUPUNKI-MAASEUTULUOKITUS
Alla olevasta kuvasta näet Kymenlaakson alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. Kartta © Syke Kymenlaakson kaupungistumisaste on 79%
Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Kymenlaakso pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita. Maakuntakeskus Kouvola, Kotka ja Hamina ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke © Maanmittauslaitos
- Maakuntakeskus Kouvola ja Kotka (hallinnollinen)
- Kuntien määrä 6, joista 3 käyttää kaupunki-nimitystä
- Maakuntalehti Kymen Sanomat
- 696 järveä, Järvi-meriwiki
- Maakuntalaulu Kymenlaakson laulu
Kymenlaakso lukuina on päivitetty 14.5.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Kymenlaakso ennakoi sivuilta
Kymenlaakso kutsuu
Hyödyllisiä linkkejä maakunnan kylien toimintaan.
Kaunissaaren satama-alue, Pyhtää, Visit Pyhtää
Faktoja Kymenlaaksosta
– Kotkan ystävyyskaupunki Tallinna lahjoitti kaupungille Leninin patsaan vuonna 1979
– Keskiajalla Kymijoki oli raja hämäläisten ja karjalaisten välillä.
– Haminassa sijaitsevassa Hamina Bastionin areenalla vierailee vuosittain 85-90 000 vierailijaa.
– Pyhtään kunta on jo liki 700 vuotta vanha ja yksi Suomen vanhimmista kunnista.
– Kymijoki oli ennen tärkeä puun kuljetusväylä. Nykyisin joessa Kymijoessa on 12 vesivoimalaa ja useita säännöstelypatoja.
Kiinnostuitko Kymenlaaksosta? Tutustu henkilökuviin Kymenlaakson maakunnasta.