Luonnon ja kulttuurimasemien

kanta-häme

Näköalatorni, Aulankojärvi, Aulangon luonnonsuojelu alueella

– Visit Häme

Kanta-Hämeessä luonto ja kulttuurimaisemat puhuttelevat yhdessä vaikuttavasti

Kanta-Hämeessä luonto ja kulttuurimaisemat puhuttelevat yhdessä vaikuttavasti. Maakunta kuuluu miltei kokonaisuudessaan Kokemäenjoen vesistön alueeseen, ja sen maisemissa vaihtelevat vehreät kummut ja vesistöt. Kanta-Häme on ollut asuttuna jo kivikautisista ajoista saakka, ja niinpä alueelta löytyy myös paljon merkittäviä ihmisten rakentamia kohteita.

Vanjaveden tuntumaan on kehittynyt viikinkien aikaisia linnavuoria, joita pidetään keskinäisen yhteistoiminnan merkkinä. Muinaislinnat muodostavat selkeän ketjun etelästä pohjoiseen. Vanajaveden ylle kohoava Hämeen linna on yksi merkittävimpiä keskiaikaisia rakennuksia Suomessa. Kanta-Häme tunnetaan myös Jean Sibeliuksen kotiseutuna, jonka maisemat ovat vaikuttaneet syvästi Sibeliuksen teoksiin.

Kanta-Häme on hyvien kulkuyhteyksien päässä

Kanta-Häme sijaitsee noin tunnin juna- tai ajomatkan päässä pääkaupunki Helsingistä ja muista Etelä-Suomen suurimmista kaupungeista, sekä sisämaan Tampereelta. Työssäkäyntialue on Kanta-Hämeen aluetta selvästi laajempi pendelöinnin ansiosta.

Kanta-Hämeen elinkeino- ja osaamisrakenne on monipuolinen

Alueen elinkeino- ja osaamisrakenne on monipuolinen. Teollisuus on ollut perinteisesti vahva elinkeino, mutta rakennemuutoksen myötä palvelualat ovat vahvistuneet. Teollisuuden osuus työpaikoista on kuitenkin edelleen maan keskiarvoa korkeampi ja vastaavasti palvelualojen osuus matalampi. Julkisen sektorin työpaikkojen osuus tuo vakautta maakunnan aluetalouteen.

Perinteisesti vahvoja toimialoja ovat kone- ja metalliteollisuus, maanviljely ja elintarviketeollisuus. Alueella on vahvaa osaamista ja menestyvää liiketoimintaa luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä biotaloudessa ja kiertotaloudessa. Alueen matkailu on kasvussa ja matkailijoiden määrää alueella halutaan aktiivisesti kasvattaa. Alueella on myös monia kehittyviä logistiikka-alueita.

Lähteet Visit Häme, Wikipedia, EURES

Millaisia alueita Kanta-Hämeen maakunta pitää sisällään?

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Kanta-Häme pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita. Maakuntakeskus Hämeenlinna, Riihimäki ja Forssa ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke ©  Maanmittauslaitos

Kanta-Hämeen kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 perustuen vuoden 2018 tilastotietoihin.
Kanta-Hämeen kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 perustuen vuoden 2018 tilastotietoihin.

Kanta-Hämeen kunnat

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Kanta-Häme lukuina

 • Maakunta perustettu 1991
 • Maakuntakeskus Hämeenlinna
 • Kuntien määrä 11, joista 3 käyttää kaupunki-nimitystä
 • Väkiluku 170 659 henkeä
 • Maa pinta-ala 5 198,68 m² 
 • Väestötiheys 32,8 henkeä/m²
 • Maakunnan keskimääräinen veroprosentti 20,92%
 • Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä väestöstä 24,65%
 • Maakuntalehti Hämeensanomat
 • 785  järveä, Järvimeriwiki
 • Maakuntalaulu Hämäläisten laulu

Alla olevasta kuvasta näet Kanta-Hämeen alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. Kartta © Syke  Kanta-Hämeen kaupungistumisaste on 77%

Kanta-Hämeen maakuntatilastokortti kuvaa maakunnan sisäisiä alueita kaupunki-maaseutuluokkien mukaisesti, sekä antaa tietoa väestökehityksestä ja työttömyysasteesta.

Kanta-Häme lukuina on päivitetty 11.5.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Kanta-Hämeen ennakointi ja tietopalvelut- sivuilta

Sydänmaa kutsuu

Hyödyllisiä linkkejä maakunnan kylien toimintaan.

Hämeen linna, Visit Häme

Faktoja Kanta-Hämeestä

Hattulan Pyhän Ristin kirkko mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1324.

– Tammelassa järjestetään joka kesä 1600-luvulle sijoittuva Hakkapeliitta tapahtuma

Tammelan Hakkapeliitat, Visit Häme
Liesjärven kansallispuisto, Visit Häme
Tavastia, Forssa, Visit Häme

Kiinnostuitko Kanta-Hämeestä? Tutustu henkilökuviin Kanta-Hämeen maakunnasta.