Edistyksellinen

Satakunta

Huvilajuopa Kokemäenjoen suistossa Porissa

– Satakuntaliiton arkistokuvat, kuvaaja Tomi Glad

Edistyksellinen Satakunta on tunnettu erillisalueena jo ristiretkiltä saakka

Satakunnan kasvua siivittävät teollisuus ja alkutuotanto

Satakunta on historiallinen maakunta ja sen ajatellaan olleen erillinen alueensa jo 1100-luvun ristiretkistä saakka, jolloin Suomi liitettiin Ruotsiin. Tänä päivänä Satakunta nauttii asemastaan teollisuuden kasvun maakuntana, ja myös alkutuotannossa työskentelee enemmän ihmisiä kuin muualla maassa keskimääräisesti.

Noin 80 kilometrin pituinen Satakunnan teollisuusvyöhyke Porista Huittisiin tuottaa koko Suomen viennistä noin kaksi miljardia. Vyöhykkeeseen kuuluu yli 850 teollisuus- ja suunnittelualan yritystä ja joka työllistää suoraan noin 10 000 työntekijää ja välillisesti peräti 40 000 ihmistä.

Tuorein suuri kasvaja on  automaatio- ja robotiikka-ala. Satakunnassa on nykyisin noin 50 puhtaasti automaatioon tai robotiikkaan keskittyvää yritystä, joiden liikevaihto vuoden 2018 aikana oli jo lähes puoli miljardia euroa.

Satakunta on myös merkittävä maatalousmaakunta, joka tuottaa huomattavan osan maan broilerin ja kalkkunan lihasta. Selkämeren vesistä pyydetään 80 % koko maan silakkasaaliista.

Monipuolinen luonto ja kulttuuriperimä houkuttelevat Satakuntaan

Yyteri houkuttelee kävijöitä kesät, talvet ja Selkämeri tarjoaa aktiviteetteja purjehduksista kalastukseen. Tapahtumista tunnetuimmat ovat Pori Jazz sekä SuomiAreena. Satakunnassa sijaitsee myös kaksi Unescon maailmanperintökohdetta – Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue.

Lähde, Satakuntaliitto & Länsireitti

Millaisia alueita Satakunnan maakunta pitää sisällään?

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Satakunta pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita. Maakuntakeskus Pori ja Rauma ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke ©  Maanmittauslaitos

Satakunnan kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin.
Satakunnan kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 ja se perustuu vuoden 2018 tilastotietoihin.

Satakunnan kunnat

Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä, Ulvila

Satakunta lukuina

 • Maakunta perustettu 1991
 • Maakuntakeskus Pori
 • Kuntien määrä 16, joista 7 käyttää kaupunki-nimitystä
 • Väkiluku 215 334 henkeä
 • Maa pinta-ala 7 819,71 m² 
 • Väestötiheys 27,5 henkeä/m²
 • Maakunnan keskimääräinen veroprosentti 20,71%
 • Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä väestöstä 26,57%
 • Maakuntalehti Satakunnan kansa
 • 480  järveä, Järvi-meriwiki
 • Maakuntalaulu Satakunnan laulu

Alla olevasta kuvasta näet Satakunnan alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. Kartta © Syke  Satakunnan kaupungistumisaste on 68%

Satakunnan maakuntatilastokortti kuvaa maakunnan sisäisiä alueita kaupunki-maaseutuluokkien mukaisesti, sekä antaa tietoa väestökehityksestä ja työttömyysasteesta.

Satakunta lukuina on päivitetty 3.5.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Satakuntaliitto lukuina- sivulta

Selkämeri kutsuu

Hyödyllisiä linkkejä maakunnan kylien toimintaan.

Yyterin rantaa, Satakuntaliiton arkistokuvat, kuvaaja Tomi Glad

 

Faktoja Satakunnasta

– Satakunta on Suomen ainoa maakunta, jossa on kaksi maailmanperintökohdetta: Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen röykkiöalue

– Kokemäenjoki muodostaa maanpinnan tasaisuuden ja savisen maaperän vuoksi laajan suiston, joka alkaa Porin keskustasta ja jatkuu noin 10 km meren suuntaan. 

– 99% suomalaisesta kalkkunanlihasta käsitellään Satakunnassa.

– Erikoinen Rauman giäl on saanut vaikutteita ulkomailta merimiesten mukana, ja erityisesti viron kieli kuuluu murteessa.

Kuvat © Satakuntaliiton arkistokuvat, kuvaaja Tomi Glad

Ruuan alkutuotantoa Honkajoen Kirkkokalliolla
Maastopyöräilyä Lähdepellon urheilukeskuksen maastossa Raumalla
Yliopistokeskus Porissa
Lihanjalostusta Korpelassa Kirkkokalliolla