Arktinen & avoin

Lappi

Kemijarven silta, Lapin-materiaalipankki

– kuvaaja Eeva Mäkinen

Arktinen Lappi on tavanomaisen yläpuolella

Arktinen Lappi on tavanomaisen yläpuolella monestakin näkökulmasta. Fyysisesti kartasta katsottuna Lappi sijaitsee pohjoisessa, muiden maakuntien yläpuolella kattaen jopa 30% koko maan pinta-alasta. Lappi on raja-alueiltaan myös Suomen kansainvälisin maakunta, sillä alueella on kolme pitkää maarajaa Ruotsin, Venäjän ja Norjan kanssa. Raja-alueilla myös tehdään töitä, opiskellaan ja sukuloidaan rajojen molemmin puolin.

Lapista löytyy myös omintakeinen kulttuuri, eikä ihme, sillä elämä arktisessa pohjolassa vaatii omanlaista asennetta, luovuutta, hitusen hulluutta ja huumoria. Sanotaan myös, että arktinen luonto karistaa luonteesta turhat rönsyt. Alueen alkuperäiskansan saamelaisten arktista luontoa kunnioittava elämäntapa vaikuttaa voimakkaasti koko Lapissa ja eritoten korostaa suhtautumista luontoon.

Vihreitä revontulia syksyisellä taivaalla Lapin kallioilla
Revontulet kalliolla, Lapin materiaalipankki, kuvaaja Simo Vilhunen

Lapin metsäalueilla on laajasti ekosysteemipalveluita

Lapissa on eniten suojeltuja metsäalueita koko Euroopassa. Lapissa on 8 luonnonpuistoa, joiden hyvin hoidetut reitit sekä kaikille avoimet autiotuvat ovat tärkeä osa alueen vetovoimaa. Metsäalueilla on myös laajasti moninaisia luonnon tarjoamia aineellisia ja aineettomia palveluja ekosysteemipalveluita, kuten puuta, riistaa, poroja, marjoja, maisemia, virkistystä, matkailua, veden ja ravinteiden kiertoa, hiilen sitomista, kasvatusta ja taidetta. Lapissa metsää on kaiken kaikkiaan 37,2 hehtaaria per asukas, kun vastaava luku koko Suomen mittakaavassa on 4,1 hehtaaria asukasta kohden.

Saamelainen seisomassa oviaukossa saamelaisasussa vanhassa kirkossa
Pielpajärven vanha saamelaiskirkko, Inari, kuva Lapin materiaalipankki

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa, joka asuu pääasiassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisosissa, perinteisellä Saamenmaalla. Heidän kulttuurinsa on vahvasti sidoksissa luontoon, ja perinteisiä elinkeinoja ovat poronhoito, kalastus, metsästys ja käsityöt, kuten saamenpukujen valmistus. Saamelaisilla on oma kielensä ja rikas kulttuuriperintönsä.

Tuulivoimaa Ajoksessa, Kemi, Lapin materiaalipankki, kuvaaja Nina Susi

Teollisuus ja turismi Lapin vetovoimatekijöinä

Laajoista luontoalueistaan tutussa Lapissa on myös paljon teollisuutta. Lapista löytyy Euroopan suurin kultakaivos, suurin kromikaivos ja valtava määrä karttuvia metsävaroja ja metsäteollisuutta. Lapin lentokenttäverkosto kattaa 5 lentokenttää, sekä avoimet satamat läpi vuoden. Matkailun näkökulmasta Lappi on Suomen ehdoton vetovoimatekijä. Vuonna 2018 Lapissa rekisteröityi 3 miljoonaa yöpymistä ja ulkomaalaisten osuus oli yli puolet yöpymisistä. Lapin matkailu työllistää yli 11% alueen työvoimasta.

Lapin kartta

Lapin kunnat

Siirry kunnan sivuille klikkaamalla kunnan nimeä

Lapin kaupunki-maaseutuluokitus

Alla olevan kartan kuntarajat eivät välttämättä ole ajan tasalla. Kartalla havainnollistetaan maakunnan kaupunki-maaseutuluokitusta.
Lapin kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin.

Hae tuoreimmat tiedot Lapin liiton tilastot- sivulta

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Lappi pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita, mutta on suurimmalta osin harvaan asuttua maaseutua. Maakuntakeskus Rovaniemi, Kemi ja Tornio ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke ©  Maanmittauslaitos

Sisällöntuotantoa tukemassa Keskitien säätiö
Maaseudun ja asutuskeskusten väestöryhmien ymmärtämystä ja sovinnollista yhteistyötä vuodesta 1964.

Lappi kutsuu

Tutustu Lapin kylien toimintaan tai muuta Lappiin!

Utsjouen kirkkotuvat Mantojärven rannalla, Lapin materiaalipankki

Nostoja Lapista

– Kansainvälisesti arvostettu tiede- ja taideyliopisto Lapin yliopisto kouluttaa neljäsosan Suomen oikeustieteilijöistä ja kolmanneksen maamme taiteiden maistereista.

– Lapin vanhin kaupunki Tornio muodostaa globaalisti ainutlaatuisen kaksoiskaupungin Ruotsin puolella sijaitsevan Haaparannan kanssa.

– Suomen kävijämäärältään suosituimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturilla vierailee vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

– 3 % koko Suomen väkiluvusta asuu Lapissa, missä kirjattiin jopa 3 miljoonaa yöpymistä vuonna 2019.

-30 % koko Suomen pinta-alasta; Utsjoelta Simoon on yhtä pitkä matka kuin Simosta Hämeenlinnaan

-Lappi tuottaa 7 % koko Suomen viennistä (erityisesti Meri-Lapin teollisuuskeskittymä)

– Rovaniemeltä Helsinkiin pääsee lentokoneella 1h 20min, eli nopeammin kuin Turusta Helsinkiin junalla

© Lapin liitto

Lähikuva poroista juoksemassa porokisoissa keskellä talvea
Porokisat, Lapin materiaalipankki, kuvaaja Markus Kiili
Simerock 2016, Lapin materiaalipankki, kuvaaja Teppo Seppä
Valokuva vesicrossi kilpailijoista ajamassa moottorikelkkaa veden päällä
Vesicrossi, Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen
Kilopää-tunturi, Sodankylä

Miun Lappi

INARI FERNÁNDEZ

Lapin liiton kanava