Arktinen

Lappi

Korpijärvi, Mäntyharju

– Riisitunturi, Posio, Visit Finland

Arktinen Lappi on tavanomaisen yläpuolella

Arktinen Lappi on tavanomaisen yläpuolella monestakin näkökulmasta. Fyysisesti kartasta katsottuna Lappi sijaitsee pohjoisessa, muiden maakuntien yläpuolella kattaen jopa 30% koko maan pinta-alasta. Lappi on raja-alueiltaan myös Suomen kansainvälisin maakunta, sillä alueella on kolme pitkää maarajaa Ruotsin, Venäjän ja Norjan kanssa. Raja-alueilla myös tehdään töitä, opiskellaan ja sukuloidaan rajojen molemmin puolin.

Lapista löytyy myös omintakeinen kulttuuri, eikä ihme, sillä elämä arktisessa pohjolassa vaatii omanlaista asennetta, luovuutta, hitusen hulluutta ja huumoria. Sanotaan myös, että arktinen luonto karistaa luonteesta turhat rönsyt. Alueen alkuperäiskansan saamelaisten arktista luontoa kunnioittava elämäntapa vaikuttaa voimakkaasti koko Lapissa ja eritoten korostaa suhtautumista luontoon.

Lapin metsäalueilla on laajasti ekosysteemipalveluita

Lapissa on eniten suojeltuja metsäalueita koko Euroopassa. Lapissa on 8 luonnonpuistoa, joiden hyvin hoidetut reitit sekä kaikille avoimet autiotuvat ovat tärkeä osa alueen vetovoimaa. Metsäalueilla on myös laajasti moninaisia luonnon tarjoamia aineellisia ja aineettomia palveluja ekosysteemipalveluita, kuten puuta, riistaa, poroja, marjoja, maisemia, virkistystä, matkailua, veden ja ravinteiden kiertoa, hiilen sitomista, kasvatusta ja taidetta.  Lapissa metsää on kaiken kaikkiaan 37,2 hehtaaria per asukas, kun vastaava luku koko Suomen mittakaavassa on 4,1 hehtaaria asukasta kohden.

Teollisuus ja turismi Lapin vetovoimatekijöinä

Laajoista luontoalueistaan tutussa Lapissa on myös paljon teollisuutta. Lapista löytyy Euroopan suurin kultakaivos, suurin kromikaivos ja valtava määrä karttuvia metsävaroja ja metsäteollisuutta. Lapin lentokenttäverkosto kattaa 5 lentokenttää, sekä avoimet satamat läpi vuoden. Matkailun näkökulmasta Lappi on Suomen ehdoton vetovoimatekijä. Vuonna 2018 Lapissa rekisteröityi 3 miljoonaa yöpymistä ja ulkomaalaisten osuus oli yli puolet yöpymisistä. Lapin matkailu työllistää yli 11% alueen työvoimasta.

Millaisia alueita Lapin maakunta pitää sisällään?

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Lappi pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita, mutta on suurimmalta osin harvaan asuttua maaseutua. Maakuntakeskus Rovaniemi, Kemi ja Tornio ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke ©  Maanmittauslaitos

Lapin kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin.
Lapin kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 ja se perustuu vuoden 2018 tilastotietoihin.

Lapin kunnat

Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio

Lappi lukuina

 • Maakunta perustettu 1995
 • Maakuntakeskus Rovaniemi
 • Kuntien määrä 21, joista 4 käyttää kaupunki-nimitystä
 • Väkiluku 176 658 henkeä
 • Maa pinta-ala 92 674,49 m² 
 • Väestötiheys 1,9 henkeä/m²
 • Maakunnan keskimääräinen veroprosentti 20,93%
 • Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä väestöstä 24,65%
 • Maakuntalehti Lapin Kansa
 • 19 922 järveä, Järvi-meriwiki
 • Maakuntalaulu Kymmenen virran maa

Alla olevasta kuvasta näet Lapin alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. Kartta © Syke  Lapin kaupungistumisaste on 59%

Lapin maakuntatilastokortti kuvaa maakunnan sisäisiä alueita kaupunki-maaseutuluokkien mukaisesti, sekä antaa tietoa väestökehityksestä ja työttömyysasteesta.

Lappi lukuina on päivitetty 23.4.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Lapin liiton tilastot- sivulta

Lappi kutsuu

Hyödyllisiä linkkejä maakunnan maaseutualueiden toimintaan.

Kuva, Julia Kivelä, Visit Finland

Faktoja Lapista

– Lappi tuottaa 7 % koko Suomen viennistä, josta suurin osa tulee Meri-Lapin teollisuuskeskittymästä

– Muoniosta löytyy maailman puhtain ilma

– Kansainvälisesti arvostettu tiede- ja taideyliopisto Lapin yliopisto kouluttaa neljäsosan Suomen oikeustieteilijöistä ja kolmanneksen maamme taiteiden maistereista.

– Lapin vanhin kaupunki Tornio muodostaa globaalisti ainutlaatuisen kaksoiskaupungin Ruotsin puolella sijaitsevan Haaparannan kanssa.

– Sallassa on puolestaan Venäjän kanssa yhteistyössä Rajalukio

– Suomen kävijämäärältään suosituimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturilla vierailee vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

– 3 % koko Suomen väkiluvusta asuu Lapissa, missä kirjattiin jopa 3 miljoonaa yöpymistä vuonna 2019.

– Rovaniemeltä Helsinkiin pääsee lentokoneella 1h 20min, eli nopeammin kuin Turusta Helsinkiin junalla

© Lapin liitto

Paliskuntain yhdistyksen poroja Suomen Lapissa lumimyrskyssä
Poroja kolarissa, Paliskuntain yhdistys
Ylläksen laskettelurinteet talvella Suomen Lapissa
Ylläs, Juha Laine, Visit Finland
Kilopää-tunturi, Sodankylä
Lappi

Tutustu muihin Lappi-aiheisiin kanaviin: