Kumpuileva

Keski-Suomi

Etelä-Konnevesi, Konnevesi

– Keski-Suomen liitto, Reima Välivaara

Kumpuileva Keski-Suomi on koulutuksen maakunta

Kumpuileva Keski-Suomi on koulutuksen ja kasvun maakunta. Keski-Suomi tunnetaan keskeisestä sijainnista,  kumpuilevasta maastosta sekä upeista järvistään –  Keitele vehmas ja Päijänne jylhä. Keski-Suomi on asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin maakunta, jossa asuu 275 000 asukasta. Sen maakuntakeskus ja suurin kaupunki on liikuntapääkaupunkinakin tunnettu Jyväskylä. Muita Keski-Suomen kaupunkeja ovat Jämsä, Keuruu, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Näiden lisäksi maakunnassa on 16 eläväistä kuntaa.

Helposti saavutettava Keski-Suomi on keskellä eteläistä Suomea. Keski-Suomea ympäröivät Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa lännessä, Keski-Pohjanmaa luoteessa, Pohjois-Pohjanmaa pohjoisessa, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo idässä ja Päijät-Häme etelässä. Ehkäpä juuri siksi keskisuomalaiset tulevat kaikkien kanssa toimeen.

Keski-Suomessa on suomalaisen kasvatusosaamisen ja koulutusviennin sydän

Keski-Suomessa on suomalaisen kasvatusosaamisen ja koulutusviennin sydän. Myös yritysten kasvuun panostetaan voimakkaasti. Tähän pohjautuu maakunnan osaaminen.  Keski-Suomessa on neljä korkeakoulua ja yli 40 000 opiskelijaa. Keski-Suomi on kokoaan suurempi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa sekä Business Finlandilta saadussa rahoituksessa. Liikuntamaakunnassa on tärkeää ennaltaehkäisevä, tutkimukseen perustuva ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Keski-Suomi on digitalisaation maakunta, jonka vahvuutena on kyberturvallisuusosaaminen ja sen vieminen osaksi eri järjestelmiä. Taustalla on Jyväskylän ammattikorkeakoulun osaaminen ja Jyväskylän yliopiston vahva rooli.

Metsäbiotalous toimii maakunnan talouden ja työllisyyden veturina

Metsäbiotalous toimii maakunnan talouden ja työllisyyden veturina. Vihreä kasvu on luonnostaan maakunnan vahvuus. Uudet sellupohjaiset tuotteet, kuten kuidusta kankaaksi ja sellu muovin korvaajana ovat hyviä keskisuomalaisia innovaatioesimerkkejä. Keski-Suomessa on mahdollisuuksia löytää elinvoimaa kiertotaloudesta. Uusia puhtaita uusiutuvan energian ratkaisuja kehitteellään muun muassa biokaasun osalta. 

Keski-Suomi on Suomen virallinen saunamaakunta

Keski-Suomi on Suomen virallinen saunamaakunta. Saunamaakunnassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Keski-Suomesta löytyy neljä kansallispuistoa: Salamajärvi, Leivonmäki, Etelä-Konnevesi ja Pyhä-Häkki sekä kaksi Unesco-kohdetta: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjun piste Korpilahdella Oravivuoren huipulla. Alvar Aalto,  Jyväskylän Kesä, Himoksen festivaalit ja lukuisat muut tapahtumat ympäri maakuntaa kiinnostavat yleisöä.

Lähde, Keski-Suomen liitto

Millaisia alueita Keski-Suomen maakunta sisältää?

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Keski-Suomi pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita. Maakuntakeskus Jyväskylä on sisempää kaupunkialuetta.  
Kartta © Syke ©Maanmittauslaitos
Keski-Suomen kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin
Keski-Suomen kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 ja se perustuu vuoden 2018 tilastotietoihin.

Keski-Suomen kunnat

Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski

Keski-Suomi lukuina

 • Maakunta perustettu 1991
 • Maakuntakeskus Jyväskylä
 • Kuntien määrä 22, joista 6 käyttää kaupunki-nimitystä
 • Väkiluku 272 547 henkeä
 • Maa pinta-ala 16 703,02 m² 
 • Väestötiheys 16,3 henkeä/m²
 • Kuntien veroprosentti keskimääräisesti 20,53%
 • Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä maakunnassa 22,80%
 • Maakuntalehti Keskisuomalainen
 • 3 708 järveä, Järvi-meriwiki
 • Maakuntalaulu Keski-Suomen kotiseutulaulu

Alla olevasta kuvasta näet Keski-Suomen alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. © Syke  Keski-Suomen kaupungistumisaste on 54%

Keski-Suomen maakuntatilastokortti kuvaa maakunnan sisäisiä alueita kaupunki-maaseutuluokkien mukaisesti, sekä antaa tietoa väestökehityksestä ja työttömyysasteesta.

Keski-Suomi lukuina on päivitetty 20.4.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Keski-Suomen liiton tilastot ja tietografiikka- sivulta

Keski-Suomi kutsuu

Hyödyllisiä linkkejä maakunnan maaseutualuiden toimintaan

Näkymä Hyyppävuorelta, Laukaa – Keski-Suomen liitto, Reima Välivaara

Faktoja Keski-Suomesta

Alvar Aalto aloitti koulunsa, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Jyväskylästä löytyy paljon Aallon suunnittelemaa arkkitehtuuria.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos

Kivikauden kylä Saarijärvellä on Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde

– Keski-Suomesta pääsee vesiteitse Lahteen saakka.

– Jyväskylässä järjestetään vuosittain Suomen ainoa MM-rallien osakilpailu, Rally Finland

© Kuvat Keski-Suomen liitto, Reima Välivaara

Petäjäveden vanha kirkko, Petäjävesi
Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa
Taulumäen kirkko, Jyväskylä
Äänekosken biotuotetehdas, Äänekoski

Kiinnostuitko Keski-Suomesta? Tutustu henkilökuviin Keski-Suomesta.