Käsityöläisyyden ja ruokakulttuurin

Etelä-Pohjanmaa

Seinäjoki Seinäjoen kaupungissa.  Joki saa alkunsa Virtain Kortesjärvestä

– Seinäjoen kaupunki

Etelä-Pohjanmaalta löytyy käsityön taitajia ja vankkaa ruokaosaamista

Etelä-Pohjanmaalta löytyy käsityön taitajia ja vankkaa ruokaosaamista. Alueena Etelä-Pohjanmaan maakunta sijaitsee läntisessä Suomessa. Sen muodostavat 18 kuntaa, joissa asuu noin 195 000 asukasta. Keskuskaupunki on noin 64 000 asukkaan Seinäjoki, joka on kasvattanut väestöään yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 lähtien – pitempään kuin yksikään toinen maakuntakeskus Suomessa. Maisemassa korostuvat tasaisuus ja lakeuksia halkovat joet. Suurimmat jokilaaksot ovat Kyrönjoen ja Lapuanjoen laaksot. Maakunnan itäosissa on järvimaisemaa. Isoin järvi on Lappajärvi, joka syntyi kymmeniä miljoonia vuosia sitten meteoriitin törmättyä maahan.

Etelä-Pohjanmaalla on vankka elintarviketeollisuuden keskittymä

Etelä-Pohjanmaa on keskeinen toimija Suomen ruokaosaamisen ja -vakauden ylläpitäjänä. Alueella viljellään viljaa ja juureksia sekä kasvatetaan liha- ja siipikarjaa. Maakunnassa on vahva elintarviketeollisuuden keskittymä, jonka tuotannosta kaksi kolmasosaa matkaa maakunnan ulkopuolelle. Lisäksi alueella toimii useita juomatehtaita.

Käsityöläisyydellä on vankat perinteet Etelä-Pohjanmaalla

Käsityöläisyydellä on pitkät perinteet maakunnassa. Käsistään taitavat ovat valmistaneet huonekaluja ja kodintekstiilejä useassa sukupolvessa jo satojen vuosien ajan. Perinteisen toimialan yritykset ovat onnistuneet säilyttämään juurensa ja tuomaan käsityötaitonsa vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

Perheyritysten ja logistiikan maakunta

Etelä-Pohjanmaalla toimii lukuisia pieniä ja keskisuuria sahoja sekä puuteollisuuden yrityksiä, jotka ovat usein perheyrityksiä. Puuta jalostetaan myös puisten kerrostalojen ja julkisten rakennusten rakennusaineiksi. Eri puolilla maakuntaa on useita teknologiateollisuuden keskittymiä, ja maakuntakeskus Seinäjoki on keskeinen logistiikan keskus. Alueella toimii lukuisia erikoistuneita metalliteollisuuden alihankintayrityksiä. Joukossa on myös isompia veturiyrityksiä, joilla on omia tuotteita ja vientiä.

Etelä-Pohjanmaalla teherään itte ja trossatahan

Tunnetusti moomma hyvinki ittellisiä, apua ei kovin äkkiä oteta vastahan: Ei saa auttaa, sano lapualaanen, ku tervakuarman alla makas. Tällä periaatteella ne on syntynyt komeuret Lakeurelle: mitä meillä ei oo, se teherähän ITTE. Niinku Jouppilanvuori Seinäjoelle tasaaselle maalle (oikeen laskettelukeskus), Eurojärvi EU-rahalla Evijärvelle ja Kyrkösjärvi Seinäjoelle.

Moomma kovia trossaamahan. Kaikki pitää olla isoa ja komiaa. Niin se synty Keskisen kovettu kyläkauppa (kansankielellä Tuuri) Alavuren mettiin, Suomen suurin tavaratalo ja samalla suosituin matkailukohde, jossa on yli kuusi miljoonaa kävijää vuosittain. Kyläkaupan tunnelma ja sen uskomattomat yksityiskohdat pitää kokea paikan päällä, se on oikea koko kansan viihtymiskeskus.

Etelä-Pohjanmaan omintakeinen lakeusmaisema on parhaimmillaan Lapuan Alajoella. Alajoki on kuuluisa latomaisemastaan ja linnustostaan. Pohjanmaan lakeus on avaraa peltomaisemaa, jossa silmä ei pökkää. Siellä on heleppo hengittää ja ajatuksille avaruutta.

Lähde, Etelä-Pohjanmaan liitto

Millaisia alueita Etelä-Pohjanmaan maakunta pitää sisällään?

Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan Etelä-Karjala pitää sisällään kaikkia luokituksen alueita. Maakuntakeskus Lappeenranta ja Imatra ovat sisempää kaupunkialuetta. Kartta © Syke ©  Maanmittauslaitos
Etela-Pohjanmaan kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 perustuen vuoden 2018 tilastotietoihin.
Etela-Pohjanmaan kartta jaoteltuna kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisiin alueisiin. Kartta on julkaistu vuonna 2020 perustuen vuoden 2018 tilastotietoihin.

Etelä-Pohjanmaan kunnat

Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli, Ähtäri

Etelä-Pohjanmaa lukuina

 • Maakunta perustettu 1991
 • Maakuntakeskus Lappeenranta
 • Kuntien määrä 18, joista 8 käyttää kaupunki-nimitystä
 • Väkiluku 192 160 henkeä
 • Maa pinta-ala 13 798,19 m² 
 • Väestötiheys 13,8 henkeä/m²
 • Maakunnan keskimääräinen veroprosentti 21,33%
 • Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä väestöstä 24,69%
 • Maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen
 • 777  järveä, Järvi-meriwiki
 • Maakuntalaulu Vaasan marssi

Alla olevasta kuvasta näet Etelä-Pohjanmaan alueluokitusten väliset väestö- ja työllisyyssuhteet. Kartta © Syke  Etelä-Pohjanmaan kaupungistumisaste on 31%

Etelä-Pohjanmaan maakuntatilastokortti kuvaa maakunnan sisäisiä alueita kaupunki-maaseutuluokkien mukaisesti, sekä antaa tietoa väestökehityksestä ja työttömyysasteesta.

Etelä-Pohjanmaa lukuina on päivitetty 24.5.2021. Maakuntien liitot päivittävät tilastojaan useita kertoja vuodessa.
Hae tuoreimmat tiedot Etelä-Pohjanmaan liiton tilastot-välilehdeltä

Lakeus kutsuu

Hyödyllisiä linkkejä maakunnan kylien toimintaan.

Peltomaisemia Etelä-Pohjanmaalta, Visit Lakeus

Faktoja Etelä-Pohjanmaalta

– Euroopan suurin kraatterijärvi on Lappajärvi. Se syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten, kun eräs n. 4,5 miljardia vuotta aurinkoa kiertänyt asteroidi törmäsi toiseen samanlaiseen Marsin ja Jupiterin välisellä kiertoradalla.

– Käsittämättömän kekseliäisyyden Kammi-kylä Kauhajoen Nummijärvellä on yhden miehen, Erkki Kalliomäen rakentama saunakylä. Kammi-kylä on rakennettu suolle luonnonmateriaaleista ja vänkyräpuista, kierrätystavarasta, ”huonosta värkistä”, suosta kaivetuista juurakoista ja eteen osuineista oksankäkkyröistä. 

– Suomen tunnetuin arkkitehti Alvar Aalto on suunnitellut Aaltokeskukset Seinäjoella ja Alajärvellä

Vimpelin pyöreä kirkko on ainutlaatuinen rakennustyyliltään. Kirkko on pietarsaarelaisen kirkonrakentaja Jakob Riifin rakentama ja se valmistui vuonna 1807. 

– Teuvan kirkko on tunnettu taiteilija Tove Janssonin maalaamasta alttaritaulusta. Teuvan kirkko valmistui vuonna 1953, ja sen on suunnitellut arkkitehti Elsi Borg. 

Susiluola Karijoen ja Kristiinan rajamailla on koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka

– Etelä-Pohjanmaan Rivieraksi-kutsuttu Kuortaneen kirkkoranta on suosittu auringonotto- ja uintipaikka. 

– Etelä-Pohjanmaalla on eniten viinatehtaita, kuten on Altia/ Koskenkorva, Kyrö Distillery ja Jalasjärven Pramia. Ja vielä olutpanimot päälle, Mallaskoski ja Mallaskuu.

Ratsastusta Seinäjoella, Seinäjoen kaupunki
Paukaneva, Seinäjoen kaupunki
Kampusranta, Seinäjoki, Seinäjoen kaupunki
Koskenkorva museo, Koskenkorva, Visit Lakeus
Kortesjärven kirkko, Visit Lakeus
Avaruuden pääkaupunki, Seinäjoen kaupunki

Kiinnostuitko Etelä-Pohjanmaasta? Tutustu henkilökuviin Etelä-Pohjanmaan maakunnasta.