Esko Rissanen halusi eläkepäiviksi maaseudulle

Maalla pitää unohtaa nyt heti tässä mulle- ajatusmalli.

Olen Esko Rissanen ja asun Vaherin kylässä Jämsässä. Olen lähtöisin Sodankylästä, mutta suurimman osan työelämästäni asuin Tampereella. Olen eläkkeellä oleva näyttelijä ja teen yhä satunnaisia trubaduuri-keikkoja sekä ohjaan harrastajateattereita.

Keski-Suomi

Vaherin kylä, Jämsä

5 parasta asiaa Vaherissa asumisesta

  • Lähellä oleva luonto antaa aihetta ihmetykseen ja pitää mielen virkeänä.
  • Vuodenaikojen vaihtelun konkreettinen näkeminen.
  • Rauha harrastuksille ja ajatuksille.
  • Puhdas metsäilma.
  • Lähes vapaat aikataulut poissa ihmisvilinästä.

Näin päädyin asumaan Vaherissa

Kyllästyin julkisuuteen ja kaupungin vilinään. Halusin palata juurilleni, maalle. Halusin erityisesti päästä takaisin kosketuksiin metsän ja järven ja niiden eliöstön kanssa. Lisäksi halusin antaa takaisin saamaani apua elämän tilanteissa ja päästä lähelle itselle tärkeätä ihmistä. Maalla on myös tilaa ja aikaa selvittää asioita omassa päässä.

Mitkä ovat Vaherissa asumisen suurimmat haasteet

Suurimpia haasteita ovat pitkät etäisyydet tarvitsemiini erikoisliikkeisiin kuten musiikkiliikkeeseen ja pienoismallikauppaan. Verkkokauppa ei tunnu ihan omalta. Haluan testata, katsoa ja kokeilla näitä erikoistarvikkeita ennen ostamista. Talvinen lumenluonti ja liukkaat talvikelit autolla ja pyörällä tuovat lisäksi omat haasteensa. Myös klapien teko talvipakkasten varalle on välttämätöntä, vaikkei aina niin mukavaa puuhaa. Välimatkojen vuoksi myös teknisten asioiden hallitseminen on välttämätöntä ja tuo omat haasteensa elämään jatkuvine päivityksineen.

Mitä haluat sanoa maallemuuttoa harkitseville?

Maalla pitää oppia turvautumaan ja luottamaan kokeneempien jo maalla asuvien ihmisten apuun. Oman kädentaidot eivät ole välttämättömiä, mutta niistä on hitosti hyötyä! Vastavuoroisuus päivittäisissä askareissa on hyvä taito tutustua kanssaihmisiin.

Esko Rissanen

Innostuitko maalla asumisesta? Lue lisää tarinoita maaseudulta

Jämsän alueen luokitukset

Jämsä on kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan maaseudun paikalliskeskus ja paikkakuntakohtaisen kuntaluokan mukaan ydinmaaseutua

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *