Näin varmistat onnistuneen muuton maalle

Oletko aina haaveillut elämästä maaseudulla? Sinulla on todellakin alueita mistä valita, sillä 95% Suomen pinta-alasta on maaseutua! Etätyöskentelyn lisäännyttyä maalla asuminen alkaa näyttäytyä todellisena vaihtoehtona useille kaupungeissa työskenteleville. Lisäksi maaseudun paikalliskeskuksissa on mahdollista löytää etenkin palvelu- ja hoitoalan töitä. Maaseudun paikalliskeskuksissa palvelut ovat usein helposti saavutettavissa ja asumiskulut, harrastukset ja elinkustannukset ovat kaupunkialueita edullisempia.

Mutta ennen kuin rakastut sydämesi pohjasta siihen ihanaan rintamamiestaloon tai edulliseen kerrostalokolmioon, kannattaa tutustua huolella kunnan suhdelukuihin ja yleiseen ilmapiiriin.

Näin varmistat onnistuneen muuton maalle, tutustu seuraaviin aiheisiin:

  • Location, location – tutustu huolella alueen asuntomarkkinoihin
  • Huoltosuhteet kunnassa
  • Kunnan ikäjakauma
  • Sosiaali- ja terveyshuolto
  • Facebook ja kunnan viestintä
  • Tilastokeskuksen tietokanta

 

Uusi kotikunta on aina uusi alku

Tutustu huolella kunnan asuntomarkkinoihin

Keskustojen tuntumassa sijaitsevat kiinteistöt säilyttävät arvonsa parhaiten myös maaseudulla. Muuttotappiollisissa kunnissakin ikääntyvä väestö siirtyy asumaan taajama-alueiden esteettömiin asuntoihin. Perinteisesti suositut kohteet ovat haluttuja myös maaseudulla, kuten esimerkiksi rivitaloasunto järven rannalla. Huomioi, että uutta asuinpaikkaa valittaessa ei kannata luottaa yhden suuren työllistäjään tarjoamaan alueelliseen elinvoimaan. Myös suunnitteilla olevat kuntaliitokset saattavat uhata palveluiden siirtymistä paikkakunnalta ja vaikuttaa alueen kehitykseen. Hyvän vinkin alueen asuntokantaan tarjoaa vierailu kiinteistövälittäjien sivuilla, vaikka et olisikaan vielä ostamassa omaa asuntoa. Tutustu Suomen vuokranantajien vinkkeihin kiinteistösijoittamiseen maaseudulla.

Huoltosuhteet vaikuttavat kuntaan

Koko maassa työikäisten määrä vähenee voimakkaasti, jonka seurauksena työssäkäyvät elättävät yhä useampia työelämän ulkopuolella olevia. Tällä on suora vaikutus kunnan talouteen. Huoltosuhteet elävät jatkuvasti. 1950-luvulla väestöllistä huoltosuhdetta rasitti suuri lasten määrä, kun taas 2000-luvulla sitä huonontaa suuri eläkeikäisten määrä. Taloudellista huoltosuhdetta puolestaan heikensi 1990-luvun alussa lamaa seurannut suuri työttömien määrä. Lue lisää huoltosuhteesta Kuntaliiton sivuilta.

Väestöllinen huoltosuhde = työikäisten ja ei työikäisten välinen suhde

Kuntakohtainen huoltosuhdetta kuvaava kartta kertoo aluiden ikäjakaumasta.
Tuula Haatainen. Lähde: Tilastokeskus.

 

Sosiaali- ja terveyshuollon palvelut

Sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023. Tutustu mahdollisen uuden kotikuntasi tarjoamiin palveluihin ja palveluverkkoon ja mieti miten ne vastaavat omia tarpeitasi.

Tutustu paikallisiin Facebookryhmiin ja somekanaviin

Lähes jokaisella kunnalla ja kylällä on oma Facebook-ryhmä tai ryhmiä. Seuraamalla ihmisten välistä kommunikointia muodostuu hyvinkin nopeasti kuva paikallisesta ilmapiiristä. Osa ryhmistä on suljettuja ja osa on avoimia. Suljettuihin ryhmiin pääsee liittymään vastaamalla kysymyksiin tai odottamalla ryhmän ylläpitäjän hyväksyntää. On hämmentävää, miten naapurikuntien välisessä SOME-käyttäytymisessä voi olla huomattaviakin eroja. Usein kärjistynyt keskustelukulttuuri, negatiivisuus ja puutteiden aktiivinen esiintuominen viestivät kunnan haasteelisesta ilmapiiristä. Facebook-ryhmiä kannattaa etsiä näillä hakuehdoilla:

  1. Kunnan nimi
  2. Puskaradio kunnan nimi
  3. Kunnan nimi genetiivimuodossa menoinfo (esim. Viitasaaren menoinfo)

Tutustu tulevan kuntasi verkkosivuihin

Kannattaa myös tutustua kunnan verkkosivuihin, kunnan kehitysyhtiöön tai kunnan Visit kunnan nimiverkkosivuihin, jos sellainen löytyy. Sivustot ovat tärkeitä siksi, että ne kertovat kunnan aktiivisuudesta imagon nostamiseen, sekä satsauksesta tulevaisuuteen, viestintään, markkinointiin ja matkailuun.

Erityisesti kaukana kaupunkialueista sijaitsevilla kunnilla panostukset matkailuun ovat tärkeitä, sillä ne tarjoavat työtä ja rahavirtoja silloinkin, kun kunnan vakituinen asukasmäärä pienenee. Lisäksi kannattaa tehdä hakuja eri somekanavilla @kunnan nimi tai #kunnan nimi ja katsoa minkälaista materiaalia tulee näkyviin.

Somesta voit seurata, mitä kunnan alueella tapahtuu. Kuka on äänessä ja millä äänenpainolla?

Tilastokeskuksen StatFin-tietokanta antaa sinulle tilastotietoa

Tilastokeskuksen StatFin-tietokanta on kaikille avoin tiedon lähde, joka auttaa tutkimaan kuntaa monipuolisesti eri näkökulmista. Kunnantietokannasta löydät lähes kaiken minkä olet koskaan halunnut tietää mistään kunnasta. Jos olet esimerkiksi perheellinen ihminen, sinua kiinnostaa varmasti onko alueella muitakin perheitä ja mikä on alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä.

https://www.youtube.com/watch?v=6xcS1q4xOTU&t=5s

 

Näillä käytännön ohjeilla pystyt tekemään harkittuja valintoja uuden kotikunnan valitsemisessa. Tilastoja ei kannata pelätä, vaan niitä kannattaa rohkeasti tutkia. Vaikkakin tilastoja hyödynnetäänkin paljon laajamittaisessa valtakunnallisessa ja kuntakohtaisessa kehitystyössä ja ennakoinnissa, ne ovat myös avoin tietolähde ihan jokaiselle ihmiselle.

Maaseutu on tulevaisuuden mahdollisuus.

 

2 ajatusta aiheesta “Näin varmistat onnistuneen muuton maalle”

    1. Thank you so much for your kind comment! We will continue to create new content increasingly, please also follow us on FB & Instagram. At the moment all the content is in Finnish only, but luckily AI offers quite accurate translations. Enjoy the site and enjoy the Finnish countryside. 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *