Haave opiskelusta Euroopassa toi Kyi Nuee Naingin Kinnulaan

”Suomessa asuminen on täynnä vapautta, itsenäisyyttä ja uusia kokemuksia”

Minun nimeni on Kyi Nuee Naing ja olen kotoisin Myanmarista. Olen aina halunnut opiskella Euroopassa siitä asti, kun olen ollut lapsi. Ollakseni rehellinen, en tiennyt, että Euroopassa on myös sellainen maa kuin Suomi. Kuulin Suomesta isäni ystävän kautta, joka esitteli minulle Finest Future Myanmar ohjelman. Suomen koulutusjärjestelmä ja revontulet saivat minut kiinnostumaan maasta. Tutkittuani lisää Suomen kulttuuria ja ruokaa, päätin, että haluan opiskella Suomessa.

Toiset menee Pariisiin, Kyi Nuee valitsi Kinnulan

Kun tutkin eri kouluja, halusin opiskella Kinnulan lukiossa, koska sinne oli vaikea päästä. Ensin opiskelin suomen kieltä FFM-ohjelmassa noin kuusi kuukautta. Minulla oli kiire, koska minun piti valmistua ennen syksyn lukioon hakemista vuonna 2022. Ennen opiskelupaikan hakemista minun piti läpäistä suomen kielen B2-taso. Läpäisin kokeen, sain todistuksen ja hain lukioon. Sitten sain kutsun haastatteluun ja pääsin sisään.

Suomen hiljaisuus oli uusi kokemus

-Miksi on niin hiljaista, oli minun ensireaktio saapuessani Helsingin lentokentälle, sillä kotimaassani lentokentät ovat meluisimpia paikkoja. Olin jostain lukenut, että suomalaiset ovat hiljaisia. Ajattelin leikkisästi, että ehkä siksi myös lentokentät ovat hiljaisia.

Kinnulaan saavuttuani minulla oli ensin kova koti-ikävä. Kaikki ihmiset Kinnulassa toivottivat meidät kuitenkin lämpimästi tervetulleeksi ja jotkut suomalaiset perheet kutsuivat meidät syömään illallista ja pelaamaan korttia heidän kanssaan. Olen edelleen kiitollinen heille ja tuon ajan tunteet saavat minut yhä sanattomaksi.

KESKI-SUOMI

Kinnula

Ihmiset, vapaus ja talven kauneus vetää sanattomaksi

Myös opintoaineet tuottavat minulle suurta iloa, ja opettajat ovat todella avuliaita ja ystävällisiä. Olen saanut tutustua myös naapurin mummoihin ja luokkatovereihin.

Kaksi muistoa on jäänyt erityisesti mieleen; ensimmäinen kerta suomalaisen perheen luona syömässä ja myöhäisillan kävely kaverini kanssa. Myöhäisillan kävely oli minulle mieleenpainuvin muisto, koska en ole koskaan tuntenut sellaista vapautta kotimaassani. Sää oli kylmä ja luminen maisema oli todella kaunis. Minulle Suomessa asuminen on täynnä vapautta, itsenäisyyttä ja uusia kokemuksia. Täällä voin kävellä kadulla vaikka keskiyöllä ja se on turvallista ja hyväksyttävää.

Ero perheestä on kasvattanut itsenäisyyttä

Asuminen kaukana perheestä ilman sukulaisia on minulle uusi kokemus. Arjessani tulen itsenäisesti toimeen kaikilla osa-alueilla ja teen itse ruokaa, siivoan ja ratkaisen ongelmia. Kinnulassa ei ole juurikaan julkista liikennettä, mutta olen oppinut hakemaan tietoa ja selvittämään matkareittejä, jos haluan mennä toiseen kaupunkiin. Myös elinkustannusten laskeminen on ollut minulle uutta.

Mitä haluat sanoa Suomeen muuttoa harkitseville?

Suosittelen kaikille Suomeen opiskelemaan aikoville panostamista kielen oppimiseen, se on erittäin hyödyllistä.

Elämä täällä on vapaata ja hyvin erilaista, ja ehdottomasti kokemisen arvoista.

Kyi Nuee Naing

Innostuitko maalla asumisesta? Lue lisää tarinoita maaseudulta

Kinnula on kunta Keski-Suomessa

Kinnula on kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan harvaan asuttua maaseutua

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *