Kati on onnellinen karjalainen

”Oman luontoyhteyden vahvistaminen parantaa myös omaa hyvinvointia.  ”

Olen Kati Lipponen ja asun Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa. Työskentelen markkinointipäällikkönä Hyvärilä Nuoriso- ja matkakeskuksessa. Nuorisotyön ja leirien lisäksi järjestämme myös paljon häitä, illanviettoja, kokouksia ja muita yksityistilaisuuksia. Pitkänmatkalaisille tarjoamme majoitusta Kartanohotellissa, Rantatuvalla tai lomahuoneistoissa. Lisäksi meiltä löytyy todella viihtyisä leirintäalue. Työni on todella monipuolista ja antoisaa.

Pohjois-Karjala

Nurmes

5 parasta asiaa Nurmeksessa asumisesta

  • Maalla on omaa rauhaa! Maalla asuessa on omaa tilaa ja rauhaa olla eli voi elää juuri sellaista elämää kuin haluaa. Tunnin säteellä sijaitsee myös Kolin kansallispuisto. Myös Vuokatti ja Tahko ovat vain tunnin ajomatkan päässä.
  • Maalla hyvinvointi paranee! Luontoa on joka puolella, eli on mahdollisuudet inspiroitua joka päivä ympäröivästä ympäristöstä. Luontoreiteillä ei juurikaan vastaantulijoihin törmää, vaan saa nauttia luonnosta omassa rauhassa. Oman luontoyhteyden vahvistaminen parantaa myös omaa hyvinvointia. 
  • Maalla tulee hyvälle mielelle! Nurmeksessa on joka paikassa aidosti ystävällinen palvelu ja sen vuoksi on ilo viedä vieraita palveluiden äärelle. 
  • Maalla on helppo asua! Täällä välitetään naapureista ja se näkyy muun muassa siten, että naapuriapu on olemassa ja huomioidaan toiset ihmiset omalla käytöksellään. 
  • Maalla tietää mitä syö! Itä-Suomessa on runsaasti villiyrttejä, marjoja ja sieniä luonnossa eli ruokaa on helppo löytää. Maalla on mahdollisuus itsekin kasvattaa ruokaa ja olla hiukan omavarainenkin.

Näin päädyin asumaan Nurmeksessa

Olen kotoisin Nurmeksesta ja lähdin aikoinaan opiskelemaan muualle. Muutin takaisin muutama vuosi sitten, kun sain töitä Nurmeksesta. 

Maalla asumisen suurimmat haasteet

Juuri tällä hetkellä minulla ei ole autoa ja pääsääntöisesti matkustan julkisilla Suomessa. Maalla juna ja bussiyhteydet kulkevat harvakseltaan, joten matkustamiset täytyy suunnitella tarkkaan. Ravintolatarjonta on aika suppea, mitä olen jäänyt kaipaamaan suuremmissa kaupungeissa asuessani. 

Jurttivaara, Pohjois-Karjala, kuvaaja Matti-Koukkari

Mitä haluat sanoa maallemuuttoa harkitseville?

Kannattaa karistaa ennakkoluulot pois heti kättelyssä. Loppujen lopuksi oma asenne ratkaisee sen, miten uuteen ympäristöön sopeutuu. Maalla on paljon mahdollisuuksia luontomatkailuun, maanläheiseen elämäntapaan tai ihan just sellaiseen elämään kuin haluaa. Maalta pääsee käymään kaupungissa halutessaan ja monipaikkaisuuskin on mahdollista etätöiden yleistyessä.  

Kati Lipponen

Innostuitko maalla asumisesta? Lue lisää tarinoita maaseudulta

Nurmeksen alueen luokitukset

Nurmes on kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan maaseudun paikalliskeskus ja paikkakuntakohtaisen kuntaluokan mukaan ydinmaaseutua

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *