Jonna Ortjun taiteilijaelämää tasapainottaa maaseudun rauha

”Jo pienenä päätin, että haluan asua maalla.”

Olen taiteilija ja yrittäjä Namupaja Oy:ssä. Jokainen päivä on erilainen, mielenkiintoinen sekä oppia täynnä, joka itselleni on se elämän eliksiiri. Olen toiminut musiikin ja teatterin ammattilaisena yli 30 vuotta ja keikkailen aktiivisesti Jonna Ortju ja Namu kokoonpanoni kanssa. Sen lisäksi teen myös pop ja jazz keikkoja ja olen ollut näyttelijänä/laulajana Puccinin La Boheme oopperassa Jyväskylän ja Lahden kaupunginteattereissa. Esiintymisen lisäksi käsikirjoitan, ohjaan, sävellän ja sovitan, sekä tuotan musiikkiproduktioita teatteri-ja konserttiareenoille, joista viimeisin oli Maitolavan madonnat, uuden edessä.

Olen toiminut pop-jazz laulun- sekä muskarin opettajana musiikkiopistoissa, kouluissa, varhaiskasvatuksen ja seurakunnan puolella. Lisäksi työskentelen ilmaisutaidon ja äänenkäytön monialaisena kouluttajana ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, mutta tällä hetkellä opetustyö on hieman tauolla musiikkiterapeutin opintojen ollessa loppusuoralla. Terapeuttisen asiakastyön lisäksi toimin kouluttajana sekä tutkimusterapeuttina Jyväskylän yliopiston huippututkimusyksikössä.

Kulttuurimatkailu on ollut aina sydäntä lähellä ja tällä hetkellä teen työtä osa-aikaisena matkailumarkkinoinnin ja ohjelmatuotannon parissa Kartano Kievarilla, Äänekoskella.
Nautin siitä, kun saan tarjota asiakkaille juhliin ja tapahtumiin täysin räätälöityjä kokonaisuuksia, sen vuoksi olen perustanut myös NamuPaja catering yrityksen. Rakastan myös maalaamista ja teen sitä aina kun siihen irtoaa aikaa muiden asioiden parista.

PUTTOLAN KYLÄ

LAUKAAN SAVIO

5 parasta asiaa puttolan kylässä asumisesta

  • Oma tila & rauha
  • Ympärillä oleva luonto
  • Aamukahvit veden äärellä ja eläinten seuraaminen on parasta viihdettä
  • Omavaraisuus
  • Aina on tekemistä ja tuunaamista 😉

Näin päädyin Asumaan PUTTOLAN KYLÄÄN

Olen käytännössä aina asunut maalla, vaikka koulut kävinkin kaupungissa. Jo pienenä tyttönä päätin, että täällä haluan asua. Ostin ensimmäisen talon 19 vuotiaana Oravasaaresta. Vuonna 2000 tie toi tänne äidin kotikylälle Puttolaan, missä myös itse vietin suuren osan ajastani lapsena ja nuorena mm. lehmipiikana.

Mitkä ovat maalla asumisen suurimmat haasteet?

Joka paikkaan on lähdettävä autolla ja lähimpään kauppaan on 20 kilometriä matkaa. Sinne ei kannata yhden maitopurkin takia ajella. Omat ja lasten harrastukset ovat kaukana ja siirtymiin pitää varata paljon aikaa. Talvella on todella pimeää, tosin ei se minua juurikaan haittaa.

Mitä haluat sanoa maallemuuttoa harkitseville?

Suosittelen ehdottomasti ja lämpimästi jokaiselle. Etsit sitten mielen ja sielun rauhaa tai lepoa hermostolle. Ja vaikka vain siihen, että elämä on tylsää. Täällä on monenlaista puuhaa ja aktiviteettia, joka aktivoi luonnostaan. Luonto ravitsee monella tapaa. Eläinten ja lintujen seuraaminen on parasta pään nollausta. Lapset oppivat arvostamaan luontoa, tutkien ja ihaillen sekä omia kasveja kasvattaen. Maalla ihminen juureutuu ja on lähempänä itseään kuin kaupungin hulinassa. Kokeile vaikka!

Jonna Ortju

I Innostuitko maalla asumisesta? Lue lisää tarinoita maaseudulta

Puttolan kylä kuuluu Laukaan kuntaan, Laukaan alueen luokitukset

Laukaa on kaupunki-maaseutuluokituksen ja paikkakuntakohtaisen kuntaluokan mukaan kaupungin läheistä maaseutua

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *