Pipsa Wagner luomutilallaan Purola Farmilla

Pipsa vaihtoi Luxemburgin maaseutuun

”Ajauduimme maalle puolivahingossa”

Olen Pipsa Wagner ja asun perheeni kanssa Pajupurolla, pienellä kylällä 10 km Saarijärven keskustasta. Olen maatilamatkailuyrittäjä, perheyrityksemme nimi on Purola Farm. Työnkuvani yrityksessä on todella moninainen. Vedän hevosvaelluksia, pidän erilaisia leirejä lapsista aikuisiin, teen sosiaalipedagogista hevostoimintaa, pyöritän ratsastuskoulua ja B&B:tä, kokkaan, siivoan, turvesaunotan, järjestän kokouksia, juhlia, kursseja, joogaa, akupunktiota, hunajahierontaa. Kaiken tämän lisäksi olen viljelemme myöskin.

KESKI-SUOMI

Pajupuron kylä

5 parasta asiaa Pajupurolla asumisesta

  • luonto
  • rauha
  • hevoset pihassa
  • tähtitaivas
  • rantasauna
Islanninhevosia Purola Farmin tallissa syömässä heinää.

Näin päädyin asumaan Pajupurolla

Ajaduimme muuttamaan maalle puolivahingossa. Alunperin etsimme perheellemme mökkiä Lapista. Lapin mökki vaihtui ajatukseen maatilasta, jossa voisimme harjoittaa myös elinkeinoa. Halusimme tilan Keski-Suomesta ja etsimme sopivaa kohdetta kahden vuoden ajan. Kriteereinä meillä oli rantatontti, vähän metsää, vähän peltoa ja luminen talvi.

Pipsa Wagner islanninhevosen kanssa auringonpaisteessa.
Pipsa rakastamansa Islanninhevosen kanssa.

Maaseutu teki unelmistani totta

Muutto maalle oli kytenyt mielessä jo monta vuotta. Halusin lapset suomalaiseen kouluun ja lisää tilaa ympärillemme ahtaiden neliöiden sijaan. Olemme myös sisimmiltämme mieheni kanssa tälläisiä landepaukkuja ja viihdymme luonnossa. Haasteena oli kuitenkin mieheni kielitaito, joten meidän piti keksiä jotain luovaa toimeentulon suhteen.

Kun saavuimme Pajupurolle, maatila täytti kaikki odotuksemme. Tila tarjosi loistavat mahdollisuudet maaseutumatkailuun, pienimuotoiseen viljelyyn ja eläinten pitämiseen. Businessidea syntyi samantein ja 13 vuotta ollaan nyt asuttu täällä. Päätöstä ei olla kaduttu hetkeäkään.

Emme tunteneet alueelta ketään, mutta kyläläiset ottivat meidät heti omikseen. He olivat todella innoissaan saadessaan lapsia ja yritystoimintaa kylälle. Kun mietin reittejä hevosvaelluksille, paikalliset metsänomistajat neuvoivat minulle reittejä omista metsistään ja ohjasivat aina seuraavan metsänomistajan juttusille selvittämään seuraavaa pätkää.

Tämä ei tietenkään ole itsestään selvää. Pajupurolla on poikkeuksellisen auttavaista ja yhteisöllistä porukkaa!

Mitkä ovat maalla asumisen suurimmat haasteet?

Maalla asumisen haasteet, mitä ne on? No jos jotain, niin rospuuttoaika ja sittenkin lähinnä kura, lapset, koira ja hevoset ovat likaisia.  

 

Mitä haluat sanoa maallemuuttoa harkitseville?

Maalla on ihanaa! Luonto antaa rauhan ja muistuttaa meitä pienuudestamme, vuoden ajoista ja elämänkierrosta. Joka päivä saa hengittää puhdasta ilmaa ja liikkua luonnossa.. 

Pipsa Wagner
Lapsia uimassa keskisuomalaisessa lammessa hämyisenä kesäpäivänä

Innostuitko maalla asumisesta? Lue lisää tarinoita maaseudulta

Alueen luokitukset

Saarijärvi on kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan maaseudun paikalliskeskus ja paikkakuntakohtaisen kuntaluokan mukaan ydinmaaseutua

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *