maaseudun tulevaisuusvalta
millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa?
keskustelutilaisuus vie kohti nurmeksen maaseutuparlamenttia 26.-28.9.2024
yhteistyössä:
Keskustelua vaihtoehtoisista tulevaisuuksista kasvukeskusten ulkopuolella
to 5.9. klo 18
Mitä voisimme tehdä maaseudulla toisin ja toimia tiiviimmin yhdessä? Keskustelun ytimessä yhteisöllinen ja muutoskykyinen maaseutu, joka pystyy vastaamaan ajan haasteisiin. Tilastojen mukaan tulevaisuuden maaseutu on harva ja harmaa ja alueellinen eriytyminen lisääntyy. Voidaanko kehitystä muuttaa? Osaammeko hahmottaa vaihtoehtoisia tulevaisuuksia hyödyntäen kulttuuria, yrittäjyyttä ja alueellisia vahvuuksia?
Maaseutuvisio
Osallistuminen paikan päällä: Saarijärven koulu- ja kulttuurikeskus, Lukiotie 3
kumppanina:
julkaisemme tallenteen tilaisuuden jälkeen!
MENTIN KOODI 3868 0564
VASTAUKSET JULKAISTAAN MAASEUTUPARLAMENTISSA
illan ohjelma
avauspuheenvuoro
sanna rekola
Tulevaisuus ei ole samantekevä asia: on tärkeää, ketkä päättävät, millainen tulevaisuus on mahdollinen ja toivottava. SITRA haastaa laajentamaan niiden ihmisten joukkoa, joilla on sananvaltaa tulevaisuudesta.
Kuka pääsee keskustelemaan? Kenen mielipiteet huomioidaan? Tulevaisuusvalta tarkoittaa kykyä vaikuttaa siihen, mitä pidetään mahdollisena tai toivottavana tulevaisuudessa.
avauspuheenvuoro
sami tantarimäki
Mitä suomalaiset ajattelevat maaseudusta eri maakunnissa?
Maaseutupolitiikan neuvoston (MMM) Hyvä elämä maaseudulla -kiertue otti siitä selvää käymällä keskustelua kaikissa Suomen maakunnissa ja moniäänisen joukon kanssa.
Kiertueella löytyi erilaisia maaseutuja yhdistäviä ja erottavia tekijöitä.
maaseutuvisio -keskustelu
Keskustelua ohjaa
Virpi Harilahti-Juola johtaa Maahengen toimintaa sekä vastaa siitä valtakunnallisesti. Maahengen tehtävänä on tukea julkisoikeudellisia yhteisöjä omassa kehittämistyössään ja päätöksenteossa vuoropuhelua lisäämällä.
Keitä tulet kuulemaan?
keskustelijat
Keskusteluun olemme kutsuneet mukaan monipuolisen joukon ihmisiä erilaisista taustoista. Keskustelu rakentuu erityisesti Maaseutuparlamentin teemojen ympärille
- Uudistava arki
- Uudistava yrittäjyys
- Uudistava kulttuuri
Kulttuuri on myös toimintatapoja ja käytänteitä. Keskustelemme konkreettisista keinoista tukea yhteisöjen ja järjestöjen toimintaa paikallisen kulttuurin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.
Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä toimii yhteistyössä kuntien, kylien ja maakunnallisten kyläyhdistysten kanssa tukien heidän maallemuuttotyötä. Työssään Johanna pyrkii lisäämään maaseudun vetovoimaisuutta ja tukemaan maallemuuttoa. Johanna on myös Landen kaiku ry:n varapuheenjohtaja
Satu Olkkonen on harvaan asutun Multian kunnan asukas, valtakunnallisen kulttuurisen nuorisotyön tunnuspalkinnon 2023 saaja ja tutkijatohtori Taideyliopiston tutkimusinstituutissa. Osana kansalaistieteeseen kiinnittyvää tutkimusta, yhteisöllisyyttä ja sivistystä Satu on viimeisen vuoden aikana edistänyt kulttuuritalon perustamista Multialle.
Satu Autiosalo on toiminut Saarijärven kaupunginjohtajana vuodesta 2022. Aiemmin hän työskenteli Saarijärven hallinto- ja henkilöstöjohtajana vuodesta 2007 lähtien ja toimi myös kaupunginjohtajan sijaisena. Autiosalo on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.
Daniel Katajamäki on muusikko ja aktiivinen yhteisövaikuttaja. Hän soittaa viulua kansanmusiikkiyhtyeessä ja laulaa ja soittaa kitaraa bändissä. Daniel myös kalastaa ja harjoittelee ampumaradalla. Hän on toiminut oppilas- ja opiskelijakunnan puheenjohtajana sekä juontanut tapahtumissa. Lisäksi Daniel on osallistunut Erasmus+ -vaihtoon Espanjassa.
Maria Kokko toimii Kokon puutarhan yrittäjänä. Puutarhaa on jatkuvasti laajennettu, ja vuonna 2023 valmistui jo yhdeksäs kasvihuone, jolloin kasvihuonepinta-ala kasvoi 6088 neliömetriin. Yrityksen liiketoiminta nojautuu vahvasti kotimaisiin taimiin ja paikalliseen työvoimaan. Maria on toiminut pitkään myös Äänekosken yrittäjien hallituksen tehtävissä.
tule mukaan keskusteluun
osallistuminen
osallistuminen tilaisuuden aikana
Kuuntelijat paikan päällä ja kotona voivat osallistua keskusteluun Mentimeter-kyselyn avulla. Keskusteluohjeet lisätään lähempänä tapahtuman ajankohtaa.
Osallistuminen tilaisuuden jälkeen
Webropol-kyselylinkki julkaistaan tällä sivulla heti keskustelun jälkeen.
Kysely sulkeutuu 30.9.2024.
Tulokset julkaistaan Landen kaiku ry:n kanavilla to 3.10.2024.
Keskustelua voi seurata paikan päällä tai striimistä Landen kaiku YouTube -kanavalla.